T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KARAMAN / MERKEZ - Nene Hatun Anaokulu

ANAOKULUNDA İLK GÜN

           Bebeğiniz büyüdü ve anaokuluna başlıyor en az on kadar heyecanlısınız ve okula başladığında çıkabilecek problemler için endişe ediyorsunuz. Şimdi size çıkabilecek sorunları ve nasıl stratejiler geliştirmeniz gerekiyor anlatacağım. Ama unutmamak gereken her ailenin şartları ve her çocuğun büyüme şartları tamamen farklı olduğu için bu alışma sürecinde her aileye verilecek öneriler farklı olacaktır ben sadece genel birkaç şeyi belirtmek istiyorum.

Yarın Büyük gün... Bebeğim Anaokuluna Başlayacak...

           Bütün hazırlıklar bitti. Okulu seçtiniz, bunu çocuğunuza doğru bir şekilde açıkladınız ve yarın okulun ilk günü. İlk gün için neler yapabilirsiniz? İlk gün için okul yetkilileriyle konuşup bir oryantasyon programı hazırlayabilirsiniz. Çocuğun okuldaki ilk izlenimi çok önemlidir. Bunun için en etkili yol " çocuğunuzun çok istediği, sevdiği bir oyuncağı alıp hediye paketi yapıp anaokulu öğretmenine bir gün önceden vererek işbirliği yapmanız. Öğretmen hediyeyi kendisi almış gibi yapacak ve çocuğunuza verecek. Çocuğun öğretmeninden hediye almasıöğretmeni ve okulu sevmesini sağlar. Hediyeyi verdikten sonra öğretmen çocukla birlikte o hediye açarak bir süre beraber oynayabilir ve çocuğa okulu gezdirebilir. Çocuğun okulla ilk tanışacağı gün kısa tutulmalı ve eğlenceli geçmeli. Çocuğun sıkıldığını hissettiğiniz anda ayrılmaya hazırlanın. Eve de ise o okul hakkında konuştukça konuşun. Okul hakkında konuşarak sıkmamaya çalışın. O okula gitmek için sizi ikna etmeye çalışsın siz okula gitmek için ikna etmeye çalışmayın.


          Alışma Sürecinde Yaşanabilecek Problemler Nelerdir? Peki, bütün tavsiyelere uydunuz, pedagogdan da destek aldınız ama çocuğunuz okula gitmekte zorlandığını görüyorsunuz. Bu normal mi diye düşünmeye başladınız. Bütün bu hazırlık ve tavsiyeler çocuğunuzun okulda hiçbir problem yaşamdan, güle oynaya gideceğinin garantisi vermez ve sadece alışma sürecini yumuşatır. Çünküçocuğun hangi hayat şartlarından geldiğini bilmiyoruz. Eğer çocuğu kendinize ya da anneanne ve babaanneye çok bağımlı yetiştirdiyseniz, evde evin tek yıldızıysa tabi ki okula gitmek zor gelecektir. Okula öncesi eğitime yeni başlayan her çocuk, ilk aylarda okula alışmakta zorlanabilir. Çünkü aileden sonra ilk defa sosyal bir çevreye giren çocuk, anne babanın bölünmeyen ilgisine sahipken, öğretmenin en az 10'a bölünmüş ilgisiyle yetinmek zorunda kalır; ilk defa kurallarla tanışır, bütün günü günlük plana ve öğretmenin komutlarına göre yaşar ve her istediğini yapamaz. İlk zamanlarda buna alışmak çocuğa zor geldiğinden, okula gitmemek için stratejiler geliştirebilir. 

Okula Gitmemek İçin Geliştirilen Stratejiler
           Çocukların tarafından geliştirilen en yaygın stratejilerden biri sabah evden ayrılırken ağlamak, kendini yerden yere atmak, anne babaya yapışmaktır. Amaç okula gitmemek için anne babayı ikna etmektir. Eğer bu işe yaramazsa daha ileri gider ve "Anne, sen beni sevmiyorsun, okula gönderiyorsun" ya da "Artık seni sevmiyorum. Senden nefret ediyorum. Çünkü beni okula gönderiyorsun" gibi sözlerle anne baba üzerinde duygusal baskı yaratmaktır. Bütün bu tepkiler ilk defa okulla tanışan bir çocuk için çok normal olup, okula alışma sürecinin bir aşamasıdır. Çocuğunuza nasıl yaklaşmanız gerektiğini biliyorsanız endişelenecek bir şey yok. Fakat bu durumla başa çıkamıyorum derseniz profesyonel bir yardım alabilirsiniz.

           Bu Stratejilerle Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?Öncelikle anne baba olarak kararlı olmalı, kendinden emin ve tutarlı davranmalısınız. Çocuk ne kadar ağlarsa ağlasın üzüldüğünüzü belli etmemeli ve çocuğu teselli etmeye çalışmamalısınız. Ağlama krizi yaşayan çocuğa aşırışefkat gösterilirse; çocuk daha fazla ağlayacak, kendini yerden yere atacaktır. Yüz ifadesinden ne kadar üzüldüğünüzü gören çocuk bunu çok iyi kullanır. Bu nedenle anne baba olarak ses tonuyla, yüz ifadesiyle "okula gönderme konusunda" ne kadar kararlı olduğunuzu göstermelisiniz. Bunun yanı sıra çocuğun "Siz beni sevmiyorsunuz. Beni okula gönderiyorsunuz" gibi sözlerine üzülmeyin çünkü bu sözler gerçek değil. Bu durumda tutarlı tavrınızı koruyun ve "Seni çok sevdiğimiz için diğer arkadaşların gibi okulda eğlenceli vakit geçirmeni istiyoruz." gibi cümlelerle, rahat bir şekilde, üzüldüğünüzü belli etmeden cevap verin. Okula yeni başlayan çocuğa yapılan diğer hatalı yaklaşım ise her fırsatta okul hakkında konuşmaya çalışmaktır. İlk günler çocuk eve girer girmez "okulda bugün ne yaptın", "okul nasıldı" gibi sorularla çocuğu bunaltmayın. Çocuk, okul hakkında soru sormadıkça, konuşmadıkça bu konuyu açmayın. Ayrıca okulun ne kadar güzel bir yer olduğunu inandırmaya çabalamayın. Bunu kendisi fark etsin. Bu sözler çocuğu bunaltabilir ve okuldan soğumasına neden olabilir. Kısacası kendinizden emin, rahat ve tutarlı davrandıkça çocuğun okula alışması uzun sürmeyecektir. 

İNDİRME LİNKİ:meb_iys_dosyalar/70/01/963449/dosyalar/2019_12/24150052_ANAOKULUNDA_YLK_GUN.docx

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.12.2019 - Güncelleme: 02.01.2020 12:28 - Görüntülenme: 693
  Beğen | 2  kişi beğendi