KARAMAN / MERKEZ - Nene Hatun Anaokulu

REHBERLİK

Ock

Çocuk, hayatına katkıda bulunabilecek birçok davranışı ve bilgiyi oyun yoluyla öğrenir. Ebeveynler nasıl ki çocuklarının beslenme, barınma, dinlenme gibi temel ihtiyaçlarını gideriyorlarsa, oyun da çocuk gelişimi için gerekli bir ihtiyaçtır. Oyun, çocuğun kendini ifade etmede, yeteneklerini keşfetmede, motor becerilerini geliştirmede, zihinsel, duygusal ve dil gelişimini sağlamada en etkili yöntemdir. Oyun, çocuğun dilidir. Henüz konuşamayan, kendini ifade edemeyen, ihtiyaçlarını dile getiremeyen bir çocuk oyun aracılığı ile içsel motivasyonunu dışa yansıtır.

Davranış
       Çocuklarımızın davranışlarının oluşmasında uygun yönlendirme büyük önem taşır. Onların davranışları, yetişkinlerden aldıkları tepkilere göre şekillenir. Kullanacağımız bazı teknikler olumlu davranışların artırılmasına, bazıları ise olumsuz davranışın söndürülmesine yöneliktir. Olumsuz davranışı ortadan kaldırma konusunda belirlenmiş yollar standarttır. Fakat her çocuk ve aile birbirinden farklıdır ve davranış değiştirme yöntemleri de bir çocuktan ötekine değişkenlik gösterebilir. Çocukların karşılanması gereken psikobiyolojik durumlarını da gözden geçirmek ve bu durumlara göre davranmak önemlidir. (Merakların giderilmesi, fiziksel etkinlik gereksinimi, besin ve su gereksinimi, idrar ve dışkı gereksinimi, yorgunluk, ısı ve nem düzeylerinde değişiklik vb.) Eğer bu psikobiyolojik ihtiyaçları karşılanmış durumdaysa, olumsuz davranışı değiştirmek için plan yapmak yararlı olabilir.

Ock

İhmal ve istismar, sık sık birbirine karıştırılmakla birlikte farklı davranışları içermektedir. Çocuk istismarı fiziksel, duygusal ve cinsel olarak, çocuk ihmali ise fiziksel ve duygusal olarak sınıflandırılmaktadır.

Ock

Altı yaşındaki Zeynep mutfak tezgâhına erişemediği için bir taburenin üzerine çıkmıştı. Kek karışımını yavaşça, dışarı dökmemeye dikkat ederek kâseye boşalttı. Annesi Yasemin, yardıma ihtiyacı olursa diye yanında hazır bekliyordu. 'Aferin sana' dedi, kızı kutudaki karışımın hepsini kâseye boşalttığında. 'Şimdi de yumurtaları ekle.' Yasemin, Zeynep'e yumurtaları nasıl kıracağını özenle gösterdi. Kızının ilk denemesi birkaç yumurta kabuğu parçasının karışımın içine düşmesiyle sonuçlanınca Yasemin kızına onları nasıl alacağını gösterdi. 'Keki tek başıma yapsaydım çoktan hazırdı' diye düşündü ama Yılmaz ailesine katkıda bulunmasını sağlayacak becerileri öğrenmesi için kızına yardım etmekte kararlıydı.

Teknoloji bağımlılığı nedir?

Teknolojinin insan hayatına getirdiği sayısız faydalar var. Ancak kişinin teknoloji kullanımı üzerinde kontrolünün kaybolması ve teknolojiyi ölçüsüz ve sınırsız kullanması çok ciddi zararlara sebep olabilir. İnternet ve teknoloji bağımlılığı diğer bağımlılıklarda olduğu gibi kişinin bağımlısı olduğu teknolojik ürüne ulaşamadığında yoksunluk yaşadığı bir durum olarak tanımlanmaktadır.

Ara

Günümüz yaşam koşullarıçalışan anne-babalar için okul öncesi eğitimi kaçınılmaz hale getirmiş gibi görülmektedir. Ancak bilimsel çalışmalar anaokulu yaşantısının çocukların çok yönlü gelişimleri için gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Ara

—                        Okul öncesi dönem çocuğunun davranışlarının çoğu gözlemleri sonucunda edindiği ve tekrarladığı davranışlardır. (Model Arama)Bu davranışların devamlılığı ise çevresindeki insanların o davranışları tekrarlama sıklıklarıyla doğru orantılıdır. Sadece insanların davranışları değil aynı zamanda izlenen filmlerdeki aktörler, okunan kitaplardaki kahramanlar çocuğun model aldığı davranışlar olabilmektedir.

Ara

Biliyorum ki sizlerin en çok merak ettiği şeylerin başında okulumda neler yaptığım geliyor...

İşte şimdi anlatıyorum, beni dikkatlice dinleyin :)

Ara

Okul öncesi dönemde birçok çocuk, dünyaya gelen kardeşinin varlığı ile karşı karşıya kalmıştır. Bebeğin gelişinden önce annenin hamileliği ve doğumun kendisi çocuk için oldukça karmaşık bir süreçtir.  Çocuk, eskiden sahip olduğu ayrıcalıklarından bazılarını kaybetmeye başlar. Bu durum onu üzmeye başladığı zaman, öfke ve kıskançlık duyguları yaşayabilir. Çocuğun kıskançlığı anormal bir davranış değildir.

Ara

Çocuklar hangi yaşta olurlarsa olsunlar, okul ve sosyal etkinlikler ne kadar zamanlarını alırsa alsın, gelişimleri için en zengin deneyimleri anne-babalarıyla birlikte oldukları zamanlarda edinirler. Kaliteli zaman uygulamasının farklı uygulamaları ya da tanımları olsa da temel prensip çocukla ebeveynin birebir zaman geçirebilmesidir. Bu başbaşa geçirilen zamanda neler yapılacağı ise kişisel tercihlere, zamana ve çevresel koşullara göre değişebilir.

Ara

Çocuğunuz sözünüzü dinlemiyor, kendi bildiğini okuyor, kendi istediğini yapıyor, kendi yönetmek için elinden geleni yapıyor ve dediğim dedik davranıyor. Bu davranışlar size tanıdık mı geliyor? Kendinizi çaresiz mi hissettiriyor?

Ara

Anne Baba Tutumları, anne babanın çocuğunu yetiştirirken kullandığı tutum, davranış ve yöntemlerin bütünüdür aslında. Benimsediğiniz tutum ve davranışlar çocuğunuzun psikolojik gelişimi açısından çok önem taşımaktadır. İşte en sık karşılaştığımız anne baba tutumları ve çocuklar üzerindeki etkileri... Anne Baba Tutumları Nelerdir?