ANNE BABALARA ÖNERİLER

—                        Okul öncesi dönem çocuğunun davranışlarının çoğu gözlemleri sonucunda edindiği ve tekrarladığı davranışlardır. (Model Arama)Bu davranışların devamlılığı ise çevresindeki insanların o davranışları tekrarlama sıklıklarıyla doğru orantılıdır. Sadece insanların davranışları değil aynı zamanda izlenen filmlerdeki aktörler, okunan kitaplardaki kahramanlar çocuğun model aldığı davranışlar olabilmektedir.

—  Çocuk, çevresindeki yetişkinlerin problem çözme becerilerini taklit eder.

—  Yetişkinler, çocuğun akrabaları ve diğer sosyal çevre bireyleri, çocuğu yola getirmek veya ona karşı yeterince et­kili olabilmek için ne kadar araya girerlerse, çocuğun karşı koyma tepkileri de o nispette çok şiddetli olur. Çocuğun kaprisleri giderek artar. Anne-baba burada esastır. Diğer sosyal çevre bireyleri anne-babanın otoritesini çocuk üzerin­de sarsacak davranışlardan sakınmalıdırlar.

—  Birbirini çelişkiye düşüren davranışlar çocuğu da, aileyi de mutsuzluğa götürür. Çocuğu eğitenlerin bir süre sonra çocuk karşısında etkisiz hale gelmeleri bundandır.

—  Çocukların tüm  sorularını sabırla cevaplandırılmalıdır.

—  Öyküler, masallar okuyun

—  Televizyon izlemeyi, bilgisayar, tablet, cep telefonu oyunlarını kısıtlayın

—  Parçaları bir araya getirip bir şeyler yapacağı oyuncaklar ( lego, küpler gibi) alın.

—  Günlük yaşadıklarını, duygu ve düşüncelerini paylaşmasına fırsat verin

—  Kum, su, toprakla oynamasına izin verin. Oyun hamuru ile oynatın.

—   Masayı kurmaya yardım ettirin.

—   Cisimlerin adlarını, renklerini söyleyin.

—  Yeni kelimeler öğrenmesine yardım edin.

—  Başka çocuklarla bir araya getirin, yeni arkadaşlarla tanışmasını sağlayın.

—   Bu dönemde çocuklarla konuşurken tam ve düzgün cümleler kurmaya özen göstermek gerekir.

—  Ömür boyu devam edecek olan beslenme alışkanlıkları kazanmada ailece yenen yemekler önemlidir. Yemek saatleri, ailenin bir araya geldiği huzurlu zamanlar olmalı, çocukta iyi anılar bırakmalıdır. Yemekleri TV karşısında yemeyin.

—  Sevdiği sevmediği gıdalar olabilir, bunlar sık sık değişebilir. 5 yaş sonlarında sevdiği yiyecekler daha belirgin olacaktır.

—  Bir gıdayı reddederse ısrar etmeyin bir süre sonra farklışekilde tekrar deneyin.

—  Kahvaltıöğününü atlamasına izin vermeyin, kahvaltı alışkanlığı kazandırın.

—  Sağlıklı, besleyici öğün ve ara öğünlerle gereksinimlerini karşılamasını sağlayın.

—  YEMEĞİNİ YEMEYİNCE AÇ KALMASIN DİYE ABUR CUBUR VERMEMEK GEREKİR!

—  Büyümesine katkısı olmayan, gereksiz kalori içeren gıdalardan çocuğunuzu uzak tutun.

—  İyi beslenme alışkanlıklarıyla çocuğa örnek olun.

—  Gıda seçiminde, yemek hazırlığında yardım etmeyi çoğu çocuk zevkle yapar, işin içine katıldığı zaman daha zevkle de yiyecektir.

Disiplin

—  Ondan ne istediğinizi açıkça anlatın ve iyi davranışlarınıövün.

—  İstenmeyen davranışların neden istenmediğini anlatıp açıklayın.

—   Kurallar ve yasaklar konusunda kararlı ve tutarlı olun.

—  Doğru ve yanlış davranışların neler olduğunu öğretin

—  Onu başkalarının yanında eleştirmeyin.

—  Oyun sırasında kurallara uymasını isteyin.

Televizyon

—  Aşırı televizyon izlemenin çocuklar üzerindeki olumsuz etkisi iyi bilinmektedir. Bunu engellemek ve TV kumandasına kumanda etmek anne babanın sorumluğundadır.

—  TV bağımlısı olan çocuklar, fiziksel aktivite ve arkadaşlarla oyuna, daha az zaman ayırmakta, daha kilolu olmaktadırlar. İzledikleri reklâmlarda gördükleri zararlıürünleri tüketerek kötü beslenme alışkanlıkları kazanmaktadırlar. Bu çocuklarda şiddete eğilim ve kötü alışkanlıklar daha sık görülmektedir.

—  Anne babalara düşen görev, çocuğun TV karşısında geçirdiği süreyi kısıtlamak, TV izlerken onun yanında olup gerekli açıklamaları yapmak, boş zamanlarını değerlendireceği başka alanlara çocuğu yöneltmektir.

Güvenlik

—  Arabada emniyet kemeri bağlamadan yolculuk etmesine izin vermeyin. Ön koltukta yolculuk etmesine izin vermeyin.

—  Hareket halindeyken aracın kapılarını kilitli tutun.

—  Ateşle, kibritle oynamamayıöğretin. Bunları ulaşamayacağı yerlerde tutun.

—  İlaçları erişemeyecekleri yerlerde tutun.

—  Asla çocuğu evde yalnız bırakmayın.

—  Pencere, balkon boşluklarına (yüksekten düşme risklerine) dikkat edin.

—  Kimyasal maddeleri/temizlik malzemelerini çocukların erişemeyeceği yerlerde tutun.

—  Oyun parkında gözetim altında tutun.

—  Yabancı hayvanlarla oynamamasını, onları kızdırmamasınıöğretin.

—  Size ulaşabileceği bir telefon numarasınıöğretin. (5 yaş)

—  Yaya geçidinden karşıdan karşıya geçmeyi öğretin.

—  Yalnızken yüzmesine veya suyun yakınında oynamasına izin vermeyin.

—  Yabancılarla bir yere gitmemesini öğretin.

—  5 yaşçocuğu artık daha çok şeyi kendi başına yapmayıöğrenmektedir, fakat güvenliğini sağlamada halen desteğe ihtiyacı vardır, henüz tehlikeyi değerlendiremez.

—  Güvenli bisiklete binebileceği yerleri gösterin, işlek cadde ve sokaklarda bisiklete binmesine izin vermeyin. Başına kask giymesini sağlayın.

İNDİRME LİNKİ: meb_iys_dosyalar/70/01/963449/dosyalar/2019_12/27094055_ANNE_BABALARA_ONERYLER.doc

Yayın: 27.12.2019 - Güncelleme: 27.12.2019 09:46 - Görüntülenme: 453